سرطان دهان؛ علل و راه‌حل


 





 
منظور از سرطان دهان، ضايعات بدخيمي است که در نواحي مختلف دهان و حلق رخ مي‌دهد. اين ضايعات انواع مختلفي دارند اما معمول‌ترين نوع آنها کارسينوم سلول سنگ‌فرشي نام دارد. اگرچه شيوع کلي اين نوع سرطان بالا نيست، از آنجا که در صورت تشخيص ديرهنگام ممکن است به عوارض شديدي مثل از دست رفتن قسمتي از فکين يا بافت‌هاي نرم دهان (مثل زبان) منجر شود و يا حتي منجر به مرگ شود، بسيار اهميت دارد که از اين بيماري پيشگيري شود و در صورت بروز بلافاصله تشخيص داده شود و اقدامات لازم انجام شود.
عوامل اصلي خطر براي ايجاد سرطان دهان شامل مصرف دخانيات و تنباکو (چه به صورت دود کردني و چه به صورت جويدني) و همچنين مصرف الکل است. اين دو عامل اثر تشديدکنندگي روي هم دارند؛ يعني اگر با هم مصرف شوند احتمال ايجاد بيماري خيلي بالا مي‌رود.
همچنين احتمال بيماري در کساني که سابقه سرطان در قسمت‌هاي مختلف بدن دارند نيز بيشتر است. عوامل ديگري نيز مثل کمبود ويتامين‌هاي A و C و E و آهن، سابقه ژنتيکي، نور خورشيد (براي سرطان لب)، ضربه‌ها و تحريکات ناشي از دندان‌ها (مثلا دندان‌ها يا پرکردگي‌هايي که شکستگي دارند و يا دست دندان‌هاي نامناسب) و بعضي عفونت‌هاي ويروسي نيز اگرچه عامل خطر مستقيم محسوب نمي‌شوند، فرد را مستعد ابتلا به سرطان دهان مي‌کند. اين بيماري بيشتر در مردان و در سنين بالاي 50 سال ديده مي‌شود.

براي پيشگيري از سرطان دهان توصيه اکيد مي‌شود که مصرف دخانيات و الکل ترک شود و حداقل 5 وعده ميوه و سبزيجات تازه در روز مصرف شود. همچنين در صورتي که هر زخم يا ضايعه‌اي بيش از دو هفته در دهان باقي بماند بايد حتما به دندانپزشک يا متخصص بيماري‌هاي دهان مراجعه کرد. مردان بالاي 50 سال و کساني که سابقه سرطان دارند بايد بيشتر مراقب رعايت اين توصيه‌ها باشند.
منبع:www.salamat.com